Beregeningsinstallatie automatiseren

Een beregeningsinstallatie (ook wel sproei-installatie of sprinklerinstallatie genoemd) is een samenspel van verschillende onderdelen, zoals sproeiers, druppelslang, leidingen, afsluiters en een besturingsautomaat. Deze onderdelen kunnen uw tuin, zonder dat u daar zelf tijd aan hoeft te besteden, het hele jaar door automatisch water geven. Daardoor heeft u altijd prachtig bloeiende planten en een schitterend gazon. U kunt genieten van uw tuin en water geven met de gieter of slang is niet meer nodig.

De beregeningscomputer heeft als functie om de magneetkleppen van de verschillende zones van de beregeningsinstallatie tijdig open en dicht te laten gaan. Een beregeningscomputer is verkrijgbaar in een uitvoering voor binnen of voor buiten. Er zijn ook beregeningscomputer of timers die je rechtstreeks op de buitenkraan aansluit. Hier onder volgen enkele voor beelden van beregeningscomputers.

Filters voor beregening

Als je je beregeningsinstallatie gaat voeden met water uit een put dan kan het wel eens voorkomen dat de put niet helemaal schoon water geeft. Zo komt het wel eens voor dat er veel zand in de put zit of dat je water hebt met roest. Het nadeel van roest in het water is dat je aanslag krijgt op je huis of bestrating als dit nat word met beregenen. Hier bestaan ontijzeringsinstallaties voor maar de kosten die dit met zich mee brengt maakt het vaak niet rendabel om z’n installatie te plaatsen.

Verdeler / Manifold

De verdeler is het centrale verdeelpunt van de installatie. Het water komt hier aan vanaf de waterbron. Dit kan de waterleiding zijn of een waterpomp. Vanaf dit punt worden zones (groepen) gevormd. De reden hiervoor is dat de meeste tuinen niet in een keer beregend kunnen worden. Er is namelijk geen onbeperkte capaciteit aan water beschikbaar. Daarnaast kunnen verschillende soorten sproeiers en druppelslang niet samen in een zone en hebben niet alle planten dezelfde waterbehoefte.

De zones worden aan- en uitgezet door afsluiters, zodat het water kan stromen. Dat kan handmatig worden gedaan of door een elektrisch signaal.

Sproeiers

Dan is er water, een filter en een computer. Nu alleen nog de sproeiers. Waar ga je voor? Pop-up, tik-sproeiers of bijvoorbeeld een zwenksproeier. Er is genoeg keuze voor jouw tuin. Benieuwd? Kijk dan hier verder!

Meer voor jouw

Tuinberegening

Beregeningscomputer

De RainBird ESP-RZXe is een zeer gebruiksvriendelijke beregeningscomputer voor tuin- en landschapsberegening. Verkrijgbaar in zowel een indoor versie speciaal voor binnen gebruik en een outdoor versie voor buiten gebruik. Beide varianten leverbaar in 4, 6 of 8 stations uitvoering. Hiermee kunt u uw tuin opdelen in aparte zones, die ieder een aparte aansturing krijgen. Dit maakt het mogelijk om een zone effectiever te beregenen, waarbij tevens een kleinere pomp benodigd is. 

Het systeem is volledig draadloos aan te sturen met uw smartphone of tablet. Met de los te bestellen WIFI-module heeft u overal ter wereld de controle over uw systeem. Deze is eenvoudig plug & play te installeren. Tevens heeft u de mogelijkheid om een koppeling met een weerstation bij u in de buurt te maken. Hiermee wordt uw tuin volledig beregent volgens de weersverwachtingen. Dit levert u een waterbesparing tot wel 30% op!

4-stations automaat, uit te breiden met 3-stations en 6-stations modules (max. 1  3-stations  module per automaat)  (kliksysteem) tot max. een 22 stations automaat.
- 365 dagen kalender.
- 4 Programma’s.
- 6 starttijden per dag, per programma.
- Beregeningstijd 0-4 uur per station
- Groot LCD scherm.
- Uitgang voor aansluiting sensor.
- Waterbudget functie; 0-200%.
- Automatische onderbreker met foutmelding: LCD geeft aan welk station overbelast is of kortsluiting heeft. Overige stations gaan gewoon door met beregenen.
- 22e station kan indien gewenst ingesteld worden om langs de sensor heen te werken bijv. voor verlichting.
- Ingebouwde trafo voor buitengebruik: in afsluitbare kast.
- Bij stroomuitval wordt het programma bewaard.
- Mogelijkheid van programmeren dat de beregening een dag naar keuze overslaat
- Rain delay: uitstel van beregening tot max. 14 dagen.
- Testaansluiting om de kleppen tijdens installatie te controleren.
- Extra geheugenplaats voor een door de installateurs vooraf ingesteld programma

Wilt u de beregening in uw tuin met de slangsproeier of het druppelbevloeiingssysteem automatiseren? Dat kan met de digitale Rainbird kraancomputer. De Rainbird kraancomputer is geschikt voor buitengebruik en biedt u een professionele beregeningscomputer met geavanceerde functies voor een zorgeloos watergebruik.

Met de GARDENA besproeiingscomputer Flex kan de irrigatie op balkons, dakterrassen of patio's flexibel en eenvoudig automatisch worden geregeld. Het apparaat werkt op batterijen, kan direct op de kraan worden aangesloten en kan eenvoudig worden bediend via een innovatieve roterende knop voor de selectie van een programma en het bevestigen ervan. Een gemakkelijk leesbaar display toont alle instellingen in één oogopslag. Het weerbestendige bedieningspaneel kan worden verwijderd. Met de besproeiingscomputer Flex kunnen de besproeiingstijden in cycli van seconden worden aangepast, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik met een druppelsysteem. Het is mogelijk om deze waterregeling te combineren met een GARDENA bodemvochtigheidssensor.

Met de GARDENA Besproeiingscomputer Multi Control duo kunt u twee verschillende tuinsectoren besproeien. Bijvoorbeeld, het gazon achter het huis en het bloemenbed aan de voorkant. Beide uitgangen kunnen individueel worden geprogrammeerd. Dat betekent: u kiest de gewenste besproeiingsstarttijd, duur en frequentie. Er kunnen maximaal drie besproeiingen per dag geselecteerd en geprogrammeerd worden per uitgang tot een maximum van 3 uur en 59 minuten. Het praktische bedieningspaneel van de besproeiingscomputer kan eraf gehaald worden voor een eenvoudig programmering. Functies kunnen worden geselecteerd met een druk op de knop. Dankzij de intuïtieve bediening en de stap-voor-stap weergave van alle besproeiingsgegevens gaat dit heel eenvoudig. Op het ​​grote display is de informatie duidelijk zichtbaar. Een waterbesparende GARDENA regen-of bodemvochtigheidssensor kan per uitgang aangesloten worden. Hun intelligente functie onderbreekt of verhindert de automatische besproeiing als de grond voldoende vochtig is of als het begint te regenen. Beide uitgangen kunnen worden aangestuurd door middel van een sensor. Besturing kan 's nachts eventueel geheel via een aangesloten bodemvochtigheidssensor lopen.

Filter

Een filter is aanbevolen indien er vaste delen in het water zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een open of defecte put. Deze filter beschermd uw installatie tegen beschadiging van vaste delen. Let wel op dat een filter de capaciteit van de installatie naar beneden brengt. Vooral als hij vervuild raakt.

Amiad biedt een serie hoogwaardige kunststof filters in de maten ¾” tot 3”. De filters zijn geschikt voor gebruik in de agrarische sector en industrie. Amiad kunststof filters onderscheiden zich door de hoge kwaliteit van de materialen en de doordachte constructie. De kunststof filterhuizen kunnen – net zoals bij de stalen filters – worden voorzien van

 • RVS vlechtdraadschermen
 • Disc-elementen
 • Geperforeerde RVS cilinders

De ‘Super’ (S) uitvoeringen van de filters hebben een extra groot schermoppervlak en hoeven daardoor minder vaak te worden schoongemaakt. Speciaal voor voorfiltratie van hoog geconcentreerde meststoffen is er een ¾” Polyesterfilter met Viton afdichtingen en Polyester filterscherm. Dit kunststof filter is te herkennen aan de lichtblauwe behuizing. Karakteristieken van de Amiad filters zijn:

 • Uitwisselbare filterelementen voor een breed bereik aan capaciteiten, filtratiegradaties en toepassingen.
 • Prima mechanische sterkte en corrosie bestendigheid.
 • Lage drukverliezen.
 • Eenvoudig te openen voor onderhoud zonder gebruik van gereedschap.

Verdeler / Manifold

De meest voorkomend handmatige afsluiters in een verdeler zijn kogelkranen. Een kogelkraan, kogelklep of bolkraan is een kraan of klep die de stroming van een vloeistof of gas geheel of gedeeltelijk afsluit met een doorboorde bol (kogel) die om zijn as loodrecht op de boring draait. Door de kogel over 90° te draaien, gaat de kraan van open naar dicht of omgekeerd. Omdat met een korte kwartslag deze geheel gesloten dan wel geopend kan worden, is het daardoor een snel te bedienen afsluiter.

Een kogelkraan is te krijgen in verschillende materialen zoals bijv. Pvc, messing en RVS en verschillende maten. Om hier de juiste keuze in te maken word er gekeken naar de toepassing.

Een magneetventiel is elektrische gestuurde afsluiter ook wel beregeningsventiel genoemd.

Beregeningsventielen zijn elektrisch aangestuurde kleppen die u kunt plaatsen in een beregeningsleiding en die de waterstroom naar 1 of meerdere sproeiers regelen. Een beregeningsventiel wordt geplaatst in combinatie met een beregeningscomputer. De beregeningscomputer opent en sluit de beregeningsventiel(en).

Bij De Rijk hebben we verschillende merken magneetventielen op voorraad.

Enkele voorbeelden zijn:

De Rain Bird magneetklep is een premium magneetklep die door meer professionals wordt gekozen dan elke andere magneetklep voor de beregening op de markt. De Rain Bird magneetklep staat bekend om haar betrouwbare prestaties, waardoor u minder tijd kwijt bent aan uw beregeningssysteem en meer tijd heeft om te genieten van uw tuin. De magneetkleppen zijn te verkrijgen in verschillende maten en uitvoeringen.

De Rain Bird magneetklep is een elektrisch gestuurde magneetklep die opent of sluit met behulp van elektrische stroom door een elektro magneet. De magneetklep verbruikt energie zolang deze elektrisch bekrachtigd is en dus open staat en water doorlaat. Magneetventielen schakelen snel open en dicht. 

De Bermad 200 serie is een reeks kunststof afsluiters in de maten ½" tot 2" en vervaardigd uit hoogwaardig met glasvezel versterkt nylon. Hierdoor zijn deze afsluiters uitstekend bestand tegen mechanische krachten als gevolg van druk, temperatuur (uitzettingscoëfficiënt) en trillingen.

Het nylon en de RVS onderdelen zijn bestand tegen zuren en zouten van meststoffen die in verschillende irrigatiesystemen worden toegepast.
De bedienings- en drukverliezen van de kunststof membraanafsluiters zijn laag en de doorlaatcapaciteit is hoog.

De afsluiters zijn leverbaar in zowel rechte als haakse uitvoering.

Het geavanceerde ontwerp staat garant voor het geleidelijk openen en sluiten van de afsluiter. Dit voorkomt schade als gevolg van waterslag.

Uitgevoerd met een zelfreinigend filter in de omloop-bedieningsleiding (3W) is de afsluiter ongevoelig voor vervuild water. Hiermee is de 200 serie een geschikte en betrouwbare oplossing voor een groot aantal toepassingen.

De Dorot-75 is een ‘normaal gesloten’(NC) kunststof magneetventiel met spoel. Deze magneetventiel is bestand tegen meststoffen en heeft een grote vrije doorlaat, dus een grote capaciteit en/of lage weerstand.

De werking van het membraan verkleint de kans op waterslag en maakt een nauwkeurige regeling mogelijk.

Door het bekrachtigen van de spoel zal de spoelkern een doorgang naar de uitgaande kant van de afsluiter openen en wordt de stuurstroom afgelaten, waardoor de druk boven het membraan zal wegvallen. Het membraan zal door de waterdruk in de hoofdstroom geopend worden. Indien de spoel wordt gedeactiveerd, zal de druk boven het membraan gelijk aan de druk in de hoofdstroom worden waardoor het membraan zal sluiten.

Sproeiers

De pop-up en tik sproeiers zijn de revue al gepasseerd maar er zijn natuurlijk nog veel meer sproeiers die je kunt gebruiken om je tuin te beregenen hier onder volgen een paar voorbeelden van sproeiers en sproeier standaards die wij bij De Rijk in Sevenum in het assortiment hebben.

Geheel kunststof sproeier die tijdens het sproeien geen geluid maakt. Sector instelbaar, van 30 tot 360°. Met straalbreker en zeef. Geen druppelvorming achter de sproeier. Standaard geleverd met sproeimondje: 4 mm. Aansluiting ½" buitendraad.  

Werkdruk bar 1,5 - 4
Reikwijdte meter 8,3 - 11,6
Verbruik liter./uur 730 – 1180

De NaanDanJain Sproeier, type 501 U wordt meestal gebruikt voor de irrigatie van groenten in kassen, woongebieden en cultuurlandschappen.

De NaanDanJain Sproeier, type 501 U is een onder bomen sproeier waarin fijne waterdruppels korst- en drainagevorming voorkomt en zorgt voor perfecte kiemomstandigheden. Het stevige kunststof materiaal biedt weerstand tegen corrosie, chemicaliën en UV-straling.  Word geleverd met ½ binnendraad.

Werkdruk bar 1,5 - 4
Reikwijdte bij 3 bar 7 meter
Verbruik liter./uur bij 3 bar 0.21m3

Gardena onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Enkele voorbeelden van Gardena zwenksproeiers zijn:

Heb je een klein rechthoekig oppervlak als tuin? Dan is de Comfort Aquazoom van GARDENA perfect voor jouw gazon. De sproeier heeft een bereik van 7 tot 18 meter, is traploos instelbaar en heeft een lange, onderhoudsvrije, levensduur.

Sproeioppervlak: 25m² tot max. 250m².
Traploos instelbare reikwijdte: 7 m tot max. 18 m.
Sproeibreedte: max. 14 meter

De GARDENA Comfort Aquazoom 350/3 is de ideale sproeier voor het besproeien van kleinere, rechthoekige oppervlakken van 28 m² tot maximaal 350 m². Deze sproeier heeft een traploos instelbaar bereik van 7 m tot maximaal 21 m en een afzonderlijk instelbare sproeibreedte van 4 m tot maximaal 21 m. U kunt de sproeier bevestigen op een GARDENA Sproeierstatief, zo kunt u uw planten van bovenaf besproeien – voor een gelijkmatige besproeiing van grotere planten.

Wil je niet de hele tuin omspitten voor een vaste tuinberegening aan te leggen maar kies je er voor om te beregenen met tuinslangen en losse sproeiers dan is het natuurlijk handig dat de sproeiers daar zijn te plaatsen waar jij graag wilt dat er beregent word. Enkele voorbeelden van sproeier statieven zijn:

Deze metalen spikes met een lengte van 50cm zijn makkelijk te plaatsen op iedere gewenste plek in u tuin. Deze spikes zijn leverbaar in 2 varianten als knie stuk of als T-stuk om zo meerdere spikes met elkaar te verbinden door middel van tuinslang met hulpstukken van Gardena of Geka.

Sproeier standaard driepoot leverbaar in ½ , ¾ en 1’’ buitendraad is een robuust, stabiel sproeistatief.
Voorzien van 3 poten met grondankers. In hoogte verstelbaar van 60 cm tot 100 cm.
Tevens inklapbaar en neemt zo weinig ruimte in beslag tijdens opslag.

Verzinkt staal en zodoende een lange levensduur.

This is a sample text. You can click on it to edit it inline or open the element options to access additional options for this element.

Tiksproeiers

Tiksproeiers kan je in twee soorten sproeiers onderverdelen. De sectorsproeier en de rondsproeier ze zijn ook verkrijgbaar in zowel messing als kunststofuitvoering

Een sectorsproeier beregent een specifieke sector. Je kan meestal zelf instellen tot waar de sectorsproeier sproeit. Hierdoor kan je een sectorsproeier in een hoek plaatsen.

Een rondsproeier sproeit rond. Dit betekent dat je deze sproeier in het midden van jouw tuin of veld zet. Je beregent hierdoor in een cirkel om de rondsproeier.

Pop-up sproeiers

Of u nu een klein oppervlakte of een groot oppervlakte wilt besproeien, met een pop up sproeiers kan het allemaal! Wilt u bijvoorbeeld borders, een klein perkje, of een grasstrook bewateren dan is de bordersproeier echt wat voor u. Deze sproeiers hebben een vast sproeibeeld en geven een fijne nevel. Maar heeft u een grote tuin of een groter gazon dat bewaterd moet worden, dan kunt u beter kiezen voor de gazonsproeier. Deze sproeiers hebben een groter bereik en kunnen in willekeurige hoeken geplaatst en gemakkelijk afgesteld worden met een schroevendraaier. Wilt u een heel groot oppervlak zoals een sportveld of een park bewateren, dan kunt u het beste kiezen voor de sportveld/parksproeiers. Hier onder een aantal voorbeelden van Pop up sproeiers.

De Rain Bird 1800 serie pop-up sproeiers zijn ideaal voor het beregenen van borders, perkjes en kleine ruimten. Ze werken al bij lage druk. De sproei- mondjes dienen los bijbesteld te worden.

Voor de Rain Bird 1800 zijn er veel verschillende sproei-mondjes te verkrijgen. Zo zijn er nevel sproei mondjes die je al kunt gebruiken voor een kleine border. Deze sproei mondjes hebben een start bereik van 1.2 meter maar er zijn ook sproei mondjes die sproeien in een rechthoek of sproeimondjes die niet nevelen maar een straal gegeven voor meer water afgifte voor bijv. moeilijk bereikbare hoeken in het gazon.

De Rain Bird 3500 Turbinesproeier is een pop up sproeier met 1/2'' binnendraad. De Sproeier is instelbaar van 40gr. t/m 360 gr. draaicirkel en heeft een sproeibereik van 4,6 mtr. t/m 10,7 mtr. Sectorafstelling is snel en eenvoudig met slechts een gewone schroevendraaier.

Standaard worden 6 regengordijn en 4 lage sproeihoeknozzles bijgeleverd.

Werkt bij vrij lage druk en heeft minimaal waterverbruik. Kan hierdoor worden aangesloten op het waterleiding net.

De Rain Bird 5000 Turbinesproeier heeft 3/4'' binnendraad en is voorzien van een stevige rubber deksel. Verkrijgbaar met verschillende pop-up hoogtes, en zowel in sector als  full cirkel modellen. Sproeier is instelbaar van 40gr. t/m 360 gr. draaicirkel en heeft een sproeibereik van 7,6 meter. t/m 15,2 meter.

Sectorafstelling is snel en eenvoudig met een gewone schroevendraaier.

Standaard worden 8 regengordijn en 4 lage sproeihoek nozzles bijgeleverd. De extra nozzles maken het ontwerp proces en installatie eenvoudiger omdat de neerslagintensiteit per sector altijd gelijk blijft. Dus geen over- of onderberegening meer.

Bijzonder geschikt voor plaatsing op tennisbanen (gravel). Goedgekeurd door de Franse/Zwiterse voetbalbond voor plaatsing binnen het veld. Leverbaar als sectorsproeier en volle cirkel en in High Speed. High Speed uitvoering heeft een draaisnelheid van ± 1 minuut. Standaard voorzien van een bruine rubber kap zodat deze amper opvalt na installatie. Keuze uit 8 regengordijn-nozzles.

 • De Rain Bird 6500 heeft een Sproeihoek van 25º en is voorzien van 1’’ binnendraad. Eenvoudige sectorinstelling aan de bovenkant.
 • Sproeimondjes voor een optimale waterverdeling, ook vlak naast de sproeier.
 • Met de Instelschroef is straal tot 25% te verminderen.
 • Standaard voorzien van vorstbeveiliging

De RainBird 8000 serie is robuust gebouwd zodat hij barre omstandigheden en vandalisme kan weerstaan. Hij is ontworpen en getest om de hoge betrouwbaarheid van de sproeiers te waarborgen. De RainBird 8005 is veelzijdig genoeg om bij alle toepassingen te passen. Met zijn uitbreidbare functies is hij ideaal voor het beregenen van sportvelden, parken en andere grote toepassingen.

De RainBird 8000 serie is zeer geschikt voor sportvelden en parken. Nozzle 18 is voor gemonteerd maar er is keuze uit 8 regengordijn-nozzles. De Sproeier is voorzien van 1’’ binnendraad. En met een gewone schroevendraaier eenvoudig afstellen in sector of Full cirkel. Radius: 11,9 tot 24,7 minimale start druk 3.5 bar.

Uw tuinberegening goed regelen?

De Rijk Sevenum helpt u graag verder met eventuele vragen.
Voor een op maat gemaakte offerte, vul uw gegevens in.

De vakspecialist met de grootste kennis

Hello World!

Over ons

Voor 12.00 uur besteld betekent vrijwel altijd levering de volgende dag

Leveringen:
Op alle aanbiedingen tot, en overeenkomsten inzake, door ons te verrichten leveringen en/of diensten zijn onze Algemene Verkoop voorwaarden van toepassing.
Anders luidende voorwaarden worden uitdrukkelijk afgewezen.

Retouren:
Goederen kunnen alleen worden geretourneerd in overleg.

Bestellen en afhalen

Afhalen van goederen is mogelijk van:
maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Openingstijden

Maandag:         08:00–17:00
Dinsdag:           08:00–17:00
Woensdag:       08:00–17:00
Donderdag:      08:00–17:00
Vrijdag:             08:00–17:00
Zaterdag:         08:30-12:30
Zondag:            Gesloten

Aangepaste openingstijden:    

Bouwvak 2024          22-7-2024 t/m 9-8-2024                                                op werkdagen geopend van 8:30 - 12:30

© 2021 | Website geproduceerd door Bear's Factory

TOP